włoska restauracja w Krakowie

Perfekcyjną wskazówką na dopasowanie wina do włoskiego makaronu jest… zignorowanie makaronu i zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest najzwyczajniej w świecie brezentem dopełniającym akompaniujące mu składniki. Na przykład specjalność Apulian rigatoni jest chłopskim, pomidorowym daniem. Tego rodzaju potrawa potrzebuje wina, który do perfekcji połączy się z wypiekanym pomidorem oraz czerwonym mięsem. Jeżeli uważasz o czerwonym winie, masz rację, jakkolwiek które z nich będzie najbardziej profesjonalne? Przeważnie jest tak, że najpoprawniej dobrać wino z tego samego rejonu we Włoszech z którego tradycyjnie wywodzi się danie – tutaj mogłoby się spowodować dla przykładu wino o nazwie Primitivo, które ma ogromny aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak także jest o należytej strukturze pasującej do dania.

włoskie jedzenie Kraków

Przepis na sos pomidorowy do makaronu
•    Sosy na bazie pomidorów są mocno kwaśne oraz w szeregu przypadków mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
•    Z powodu kwasowości w pomidorach, najważniejszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Istnieje wiele różnych odmian winogron (i mieszanek), jakie będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
•    Jeśli do takiego włoskiego makaronu doda się trochę więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) można nieco znacznie bardziej poszaleć.
•    Polecane tu jest wyżej wspomniane Primitivo, niemniej jednak także Sangiovese, Negroamaro, czy także Nero d’Avola.

Co do makaronu z sosem serowym?
Trudno jest odnaleźć wino, które nie smakowałaby dość porządnie z serem, więc zamiast tego poprawniej pomyśleć o dobraniu godziwego jako o okazji do tego, by spróbować nieco znacznie bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano bądź Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem i podkreśli smakowitość sera. Ponadto lżejsze czerwone wina z są kolejnym perfekcyjnym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, szczególnie jeśli w sosie są grzyby lub też warzywa korzeniowe. Oto parę opcji, których warto spróbować: jeśli gra toczy się o wino białe Trebbiano di Lugana lub też Ribolla Gialla, a jeśli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy też Sangiovese.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *