Codzienność bez glutenu – czy gluten jest naprawdę złośliwy?
W pewnych momentach skorzystanie z porad dietetyka to optymalne rozstrzygnięcie. Czemu? Bo na świecie pojawia się dużo mitów, jakie dotyczą jedzenia. Choćby mit odnośnie do glutenu. Wiele osób twierdzi, że gluten jest szkodliwy. Faktycznie, jest – kłopot polega na tym, że tylko dla co niektórych ludzi. Artykuły mleczne też są wrogie dla alergików. Dlatego przed zmianami żywieniowymi trzeba zwrócić się po radę do dietetyka, który zaleca różne testy i sprawdza, czy nie jesteśmy alergikami. Ludziom trudno jest wybrać się do specjalisty w dyscyplinie odchudzania, albowiem nie pragną się przyznać że posiadają dowolny problem. Sami wybieramy dietę odchudzającą licząc na to, że nam się uda i, że prędko zdobędziemy ładną i szczupłą posturę. Jednakże prawda bywa absolutnie inna i częstokroć nie udaje nam się. Dieta odchudzająca nie działa czy też najzwyczajniej w świecie nie posiadamy siły na to, by wykorzystywać ją tak długo jak jest zapisane w jej założeniach. Największym błędem jest stosowanie kilku typów diet, jedna po drugiej i przerywanie ich po niedługim czasie i wracanie do starych przyzwyczajeń żywieniowych. Z jakiej przyczyny? Bowiem organizm rozpoczyna przyzwyczajać się do tego, że trafna ilość jedzenia zostaje mu odebrana, nie dostarcza mu się kalorii w takiej liczbie jakby potrzebował i zaczyna się chronić kiedy tylko jest ich mniej. dlaczego bez glutenu Ta obrona skutkuje dużym zwolnieniem metabolizmu, przez co to co spożyjemy będzie się odkładało w ciele, zwłaszcza, jeżeli niespodziewanie zjemy nadmiernie mnóstwo. To fundamentalny błąd odchudzających się, przyzwoiciej wobec tego rozpocząć jedną długotrwałą dietę ale nie zmieniać jej.
Zobacz filmik